Премиерът Кирил Петков се срещна с председателя на БАН академик Юлиан

...
Премиерът Кирил Петков се срещна с председателя на БАН академик Юлиан
Коментари Харесай

Петков се срещна с председателя на БАН, след като Академията заплаши с протести |

Премиерът Кирил Петков се срещна с председателя на Българска академия на науките учен Юлиан Ревалски, откакто Академията заплаши да смъкна държавното управление с митинги поради " нездравословния бюджет на Българска академия на науките ". 

Ревалски е срещна министър-председателя с настоящата обстановка в академията. Основната паника на учените е, че бюджетът им е непълен, с цел да действа институцията обикновено, оповестяват от държавната пресслужба. 

В отговор министър председателят е подчертал, че образованието и науката са водещ приоритет за кабинета, тъй като точно те са главните фактори на икономическото развиване. Петков е бил безапелационен, че науката би трябвало и ще бъде подкрепяна, само че водещо в това отношение ще бъде постигането на действителни резултати.

Обсъдени са и механизмите за задържане на младите учени в България, както и напъните " изтеклите " от страната ни мозъци да се върнат още веднъж в страната. В този подтекст е и декларираната воля на ръководещото болшинство за приемане на нов Закон за поощряване на научните проучвания и нововъведенията, който да включва обединен стандарт заложен от страната за качество на научните проучвания, допълват от пресслужбата на Министерския съвет. 

В началото на седмицата поради ниската дотация за 2022 година От управлението на Академията излъчиха и посланието, че в случай че в Българска академия на науките продължи да бъде засаждан " вируса на мизерията ", учените и техните фамилии ще излязат на митинги за събаряне на държавното управление.

На, че " за Българска академия на науките смяна няма, продължаваме по дянковски без Дянков (бел. ред. - Симеон Дянков е вицепремиер и финансов министър в първото държавно управление на Бойко Борисов, който при започване на мандата си през 2009 година назова работещите в Българска академия на науките " феодални старци, които си стоят там и събират заплати " ) ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР